Wat is een implantaat

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Let op: niet voor iedere tand wordt een implantaat geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van de gebitsprothese slechts 2 of 4 implantaten te plaatsen. Implantaten zijn klein en hebben een doorsnede variërend van 3,3 tot 4,8 mm en zijn tussen de 6 tot 16 mm lang. Ze zijn ongeveer net zo groot als een natuurlijke tandwortel.

Waartoe dient een implantaat

Een implantaat- kunstwortel- is niet precies gelijk aan de wortel van uw eigen tand of kies, maar benadert de meeste eigenschappen wel zo dicht mogelijk. Indien uw gebitsprothese onvoldoende houvast heeft op de kaak, zou de mogelijkheid van implantaten overwogen kunnen worden. Uw gebitsprothese zit dan weer vast.
Voor iedereen die met implantaten behandeld zou willen worden is het belangrijk te weten, dat een goede mondhygiëne een voorwaarde is voor langdurig succes.

Waar worden implantaten van gemaakt

Onder de zogenaamde weefselvriendelijke stoffen is titanium het meest geschikte metaal voor het vervaardigen van implantaten, al dan niet voorzien van een keramische buitenlaag. Daarom komt het gebruik van titanium in de moderne geneeskunde zeer veelvuldig voor (bijvoorbeeld bij botbreukplaten, kunstgewrichten en pacemakers).
Titanium wordt door het menselijke lichaam volledig geaccepteerd, dat wil zeggen dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt.

Wanneer kunnen implantaten worden toegepast

Indien u een algemene gezondheid heeft, uw mondhygiëne op pijl is en de kaak er geschikt voor is, kunnen implantaten worden geplaatst. Implantaten kunnen zowel bij jonge als bij oudere mensen worden aangebracht.
Een implantaat wordt vaak geplaatst als het maken van een ‘normale’ gebitsprothese wel gaat maar dit zeker niet de gewenste resultaten geeft zoals u dat zou willen. Wanneer u al lang een gebitsprothese draagt dan is en blijft de onderkaak slinken. Dit slinken heeft als gevolg dat de onderkaak steeds minder hoog wordt en de gebitsprothese steeds losser gaat zitten. De gebitsprothese schuift over het tandvlees, met daaronder het kaakbot, dit veroorzaakt telkens vervelende pijn (bijv. tijdens het eten). Wanneer u een afspraak maakt bij de tandprotheticus, dan kan hij beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten noodzakelijk is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee geen sprake is dan zal de tandprotheticus u doorverwijzen naar een tandarts-implantoloog of kaakchirurg om implantaten te laten plaatsen, voordat hij een nieuwe gebitsprothese gaat aanmeten.
Bij bijna iedereen is het mogelijk implantaten te plaatsen. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan men moet voldoen om het plaatsen van implantaten ook een succes te laten zijn.

Vriendelijk en vakkundig geholpen. Ben super tevreden.

W. A. M. Verlaan