Tarieven

Tussen zorgverzekeraars onderling kunnen behoorlijke verschillen in vergoedingen voorkomen. Het is om die reden raadzaam om in uw polisvoorwaarden te kijken of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. U kunt ook altijd contact opnemen met uw tandprotheticus, welke u de gewenste informatie kan geven, of het nodige voor u kan uitzoeken.

Veel gestelde financiële vragen

Een nieuwe prothese kost tussen de € 0,- en € 300,-. Indien u geen recht meer heeft op een restitutie van uw zorgverzekeraar, kost een nieuwe prothese tussen de € 900,- en € 1150,-. U krijgt geen vergoeding als uw prothese jonger is dan 5 jaar. Bij grote gebreken of slijtage binnen deze 5 jaar kan de tandprotheticus een nieuwe prothese voor u aanvragen.
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw (aanvullende) verzekeringspakket wordt uw vergoeding bepaald. Uw tandprotheticus kan u hier ook meer over vertellen. Hieronder treft u een overzicht van een aantal zorgverzekeraars aan, hier kunt u direct meer informatie over vergoedingen terug vinden (door erop te klikken).

Ja, ook met de nieuwe basisverzekering zal de prothese veelal voor 75% worden vergoed, mits de prothese bij een tandprotheticus of tandarts is gemaakt. Het resterende bedrag kan eventueel via een aanvullende tandartsverzekering bij de verzekeraar gedeclareerd worden. Elke verzekeraar hanteert haar eigen prijsbeleid ten aanzien van de vergoedingen, de zgn. dekkingsvoorwaarden. Voor een precieze prijsopgave zult u contact moeten opnemen met de tandprotheticus. Patiënten kunnen zich veelal bijverzekeren voor aanvullende tandheelkundige kosten.

Volledige gebitsprothese

De volledige gebitsprothese zit in de basisverzekering en wordt voor minimaal 75% vergoed door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat de patiënt een eigen bijdrage heeft van 25%. Deze wordt betaald aan de Tandprotheticus, de patiënt kan dit bedrag declareren bij de zorgverzekeraar.

Gedeeltelijke prothese

De zorgverzekeraar beschouwt dit als een particuliere handeling wat inhoudt dat de verzekerde de kosten in eerste instantie zelf moet betalen en daarna de rekening naar de zorgverzekeraar opstuurt. Deze bekijkt welk pakket er is afgesloten en vergoedt dan dat deel waar de verzekerde recht op heeft rechtstreeks aan de verzekerde.

Rebasing

Een rebasing (een nieuwe laag aanbrengen in uw huidige gebitsprothese, waardoor deze beter past) wordt 100% vergoed door de zorgverzekeraar, ook dit zit in het basispakket. Dit bedrag kan in veel gevallen door de Tandprotheticus rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden.
Rebasen van de partiële prothese worden rechtstreeks betaald aan de Tandprotheticus, patiënten die aanvullend verzekerd zijn kunnen dit bedrag bij hun zorgverzekeraar declareren.

Reparatie

Een reparatie aan een volledige gebitsprothese wordt 100% vergoed door de zorgverzekeraar, ook dit zit in het basispakket. Dit bedrag kan in veel gevallen door de Tandprotheticus rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden.
Reparaties aan een partiële prothese (gedeeltelijke prothese) worden rechtstreeks betaald aan de Tandprotheticus, patiënten die aanvullend verzekerd zijn kunnen dit bedrag bij hun zorgverzekeraar declareren.