Wat is een immediaatprothese of noodgebit?

Een immediaatprothese is een gebit dat door ons vervaardigd wordt voordat bij u de laatste tanden en/of kiezen verwijderd worden. Vroeger liepen mensen na het trekken van de laatste tanden en kiezen tot soms wel drie maanden zonder kunstgebit. Met deze methode is dat niet meer nodig.

Hoe verloopt de behandeling?

Op de eerste afspraak komt u langs om alles door te nemen. We kijken wat voor u de mogelijkheden zijn en wat uw wensen zijn. Vervolgens krijgt u van ons een verwijsbrief mee voor de tandarts of kaakchirurg. Daar gaat u naar toe voor een ‘consultextractie’, waarbij wordt gekeken of de resterende tanden en kiezen verwijderd kunnen worden.

Zodra er een datum bekend is wanneer u geholpen kunt worden door de tandarts of kaakchirurg, komt u bij ons terug.  Wij maken afdrukken van uw kaken en beginnen dan met het vervaardigen van uw prothese. Natuurlijk bespreken we van tevoren welke kleur tanden en kiezen u wilt hebben. Ook andere wensen kunt u aan ons kenbaar maken.

Zodra de prothese klaar is, krijgt u van ons bericht en kunt u de prothese ophalen. Deze prothese neemt u vervolgens mee naar uw afspraak bij de tandarts of kaakchirurg en wordt meteen na het trekken van uw laatste tanden en kiezen geplaatst.

Waar moet ik op letten?

U zult in het begin moeten wennen aan een ‘noodgebit’. Uw kaak zal genezen en slinken, waardoor de prothese te ruim zal gaan zitten en drukplekjes kan geven. Wanneer dat gebeurt is dat geen probleem: u kunt gerust bij ons langskomen om het gebit weer goed passend te maken.

Houdt u er rekening mee dat u de prothese na het trekken inhoudt. Dit houdt het zwellen van de kaak tegen. Mocht u de prothese uitdoen, dan kan het zijn dat de kaak zodanig gaat zwellen met als gevolg dat u de prothese niet meer inkrijgt.
U kunt het gebit uitdoen bij het poetsen,  zodat u ook de binnenkant van de prothese kan reinigen.

Na een half jaar heeft u weer recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor het vervaardigen van een nieuw/definitief gebit. Lees hiervoor goed de voorwaarden van uw zorgverzekering.