Veel gestelde vragen

U kunt bij ons voor een nieuwe prothese, maar ook voor reparaties en rebasingen. Op onze nieuwe locatie (sinds 2018) bevinden zich tevens meerdere tandartsen, implantologen, mondhygiënisten en tandtechnici. Dus meerdere praktijken onder één dak waar u terecht kan.

• Loop gerust binnen zonder afspraak
• Zorg aan huis mogelijk
• Reparatie terwijl u wacht
• Vrijblijvend advies
• Goed toegankelijk met rolstoel
• Met alle zorgverzekeraars een overeenkomst
• Genoeg parkeergelegenheid

Openingstijden en locatie vindt u op hier.

Voor een nieuwe prothese af is worden ongeveer 5 afspraken gemaakt.  Afhankelijk van uw agenda probeert de tandprotheticus de prothese binnen 2 weken klaar te hebben.

  1. Intake gesprek en eerste afdrukken
  2. Tweede afdrukken (definitieve afdrukken).
  3. Beetbepalen en tanden uitzoeken.
  4. Passen van de prothese in was.
  5. Plaatsen.
Als u een pijnlijke of loszittende (onder)prothese heeft, waarmee het moeilijk eten en/ of spreken is en de (onder)kaak geslonken is.
De verantwoorde levensduur van een prothese is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw prothese los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak is de pasvorm met een nieuwe basis (voering) te herstellen. Laat uw prothese om de twee jaar controleren.
Natuurlijk, het wordt immers uw prothese en deze moet passen bij uw gezicht. Bij de 3e afspraak gaan wij samen kijken naar de kleur, vorm en de stand van de tanden. Bij uw 4e afspraak gaan we de prothese passen en kunt u zelf bepalen of de prothese naar uw zin is. Er kunnen hier nog correcties plaats vinden.
Ja, om de prothese er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien kan gebruik worden gemaakt van een foto waar u met uw eigen tanden duidelijk zichtbaar op staat.
Ja, medicijnen beïnvloeden speeksel en mondslijmvlies. Hierdoor wordt ook direct de houvast van de prothese beinvloed. Er zijn ook medicijnen die de prothese kunnen verkleuren, zowel tanden en kiezen als de kunststof. Bepaalde medicijnen kunnen dus tot bijwerkingen leiden.
Ja, dit is vooral mogelijk wanneer de prothese te laag is geworden. Dit wordt bepaald door het opmeten van de afstand tussen de boven- en onderkaak. Een andere oorzaak kan zijn dat de kiezen niet goed op elkaar staan.
Om de kaken de noodzakelijk rust te geven, is het raadzaam om de prothese niet continu te dragen. ‘s Nachts is de beste tijd om de prothese uit te laten. Als u de prothese uit heeft, bewaar deze dan in een bakje met water om uitdroging te voorkomen.
Het kan voorkomen dat uw prothese is gebroken of dat er een tand of kies eruit is gebroken. Neem dan contact met uw tandprotheticus op, vaak kan de tandprotheticus de breuk dezelfde dag weer verhelpen.

Financiële vragen

Een nieuwe prothese kost tussen de € 0,- en € 300,-. Indien u geen recht meer heeft op een restitutie van uw zorgverzekeraar, kost een nieuwe prothese tussen de € 900,- en € 1150,-. U krijgt geen vergoeding als uw prothese jonger is dan 5 jaar. Bij grote gebreken of slijtage binnen deze 5 jaar kan de tandprotheticus een nieuwe prothese voor u aanvragen.

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw (aanvullende) verzekeringspakket wordt uw vergoeding bepaald. Uw tandprotheticus kan u hier ook meer over vertellen. Hieronder treft u een overzicht van een aantal zorgverzekeraars aan, hier kunt u direct meer informatie over vergoedingen terug vinden (door erop te klikken).

Ja, ook met de nieuwe basisverzekering zal de prothese veelal voor 75% worden vergoed, mits de prothese bij een tandprotheticus of tandarts is gemaakt. Het resterende bedrag kan eventueel via een aanvullende tandartsverzekering bij de verzekeraar gedeclareerd worden. Elke verzekeraar hanteert haar eigen prijsbeleid ten aanzien van de vergoedingen, de zgn. dekkingsvoorwaarden. Voor een precieze prijsopgave zult u contact moeten opnemen met de tandprotheticus. Patiënten kunnen zich veelal bijverzekeren voor aanvullende tandheelkundige kosten.

Meer informatie over tarieven hier